ضریب هوشی مهم‌تر است یا هوش هیجانی؟

ساخت وبلاگ

ضریب هوشی مهم تر است یا هوش هیجانی؟

بسیاری از روان شناسان معتقدند که ضریب هوشی به تنهایی تمام توانایی ها و ظرفیت هوشی انسان را بازگو نمی کند. در عوض هوش هیجانی و توانایی بروز احساسات نقش بسیار مهم تری در موفقیت های زندگی دارد.

تفاوت ضریب هوشی و هوش هیجانی چیست؟
ضریب هوشی، نمره ای است که از یک آزمون استاندارد و مشخص هوشی کسب می شود و با تقسیم سن عقلی هر فرد بر سن تقویمی او و سپس ضرب کردن این مقدار در عدد ۱۰۰، حساب می شود. پس فردی با سن عقلی ۱۵ و سن تقویمی ۱۰، ضریب هوشی ۱۵۰ را خواهد داشت. برای احتساب ضریب هوشی، معمولا نمره هر فرد با سایر هم سالانش نیز مقایسه می شود. اما هوش هیجانی چیست؟ هوش هیجانی اندازه گیری واکنش های احساسی هر فرد است. یعنی توان فرد در درک، کنترل، ارزیابی و ابراز احساساتش.

هوش هیجانی مهم تر است یا ضریب هوشی؟
در گذشته ضریب هوشی به عنوان کلید اصلی موفقیت شناخته می شد و احتمال موفقیت افراد با ضریب هوشی بالا، بسیار زیادتر از سایرین برآورد می شد. دانشمندان سعی می کردند ارتباط میان میزان ضریب هوشی با ژنتیک و محیط را پیدا کنند. با این وجود تعدادی از دانشمندان منتقد شروع به تحقیق در زمینه ای جدید کردند. آنها عقیده داشتند که ضریب هوشی بالا لزوما ضمانتی برای موفقیت نیست و همه ی ابعاد شخصیتی یک فرد را پوشش نمی دهد.


البته شکی در این نیست که برای موفقیت، درآمد بیشتر و حتی سلامت بهتر، ضریب هوشی مناسبی لازم است، اما این نوع از هوش به هیچ وجه کافی نیست. برای مراودات روزانه، تعامل با دیگران و ابراز واکنش های احساسی به موقع، نیاز به نوعی دیگر از هوش است. هوش هیجانی در این مواقع به کمک شما می آید و هرچه مهارت و توانایی شما در موارد مرتبط با آن بیشتر باشد، موفق تر خواهید بود. تحقیقات نشان می دهند، افرادی که ظرفیت بالقوه ی رهبری دارند، از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند.


شاید این سؤال به ذهن تان رسیده است که آیا می توان هوش هیجانی را تقویت کرد یا آن را آموخت؟ طبق پژوهش های آماری که به بررسی برنامه های آموزشی احساسی و اجتماعی پرداخته اند، محققان دریافته اند که پاسخ به سؤال شما مثبت است. تقریبا ۵۰ درصد از کودکانی که در برنامه های تقویت هوش اجتماعی و احساسی شرکت می کنند، وضعیت تحصیلی و معدل بهتری دارند.

نکات قابل توجه:
شرکتی فعال در زمینه ی بیمه، دریافته است آن دسته از کارشناسان فروش که در رقابت های مرتبط با احساسات و کنترل آن مانند اعتماد به نفس، خلاقیت و همدلی با دیگران، مشکل داشتند، فروشی تقریبا معادل ۵۴۰۰۰ دلار کسب کردند. زیاد بد به نظر نمی رسد اما واقعیت این است که کارشناسان فروش با هوش هیجانی بالاتر، فروشی بالغ بر ۱۱۴۰۰۰ دلار داشته اند که اصلا با رقم قبلی قابل قیاس نیست. بر اساس تحقیقاتی در دانشگاه کارنگی (Carnegie)، بیش از ۸۵ درصد موفقیت هر فرد وابسته به هوش هیجانی وی و مهارت های او در زمینه ی <<مهندسی انسانی>> است. مهندسی انسانی، به معنای نوع شخصیت و توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران، توان مذاکره و رهبری است. برخلاف تصور عموم توانایی فنی و ضریب هوشی تنها ۱۵ درصد در موفقیت نقش دارد. پس ضریب هوشی به تنهایی کافی نیست. تلفیق آن با هوش هیجانی می تواند شما را موفق تر و قوی تر کند. در مجموع، محققین می گویند سهم ضریب هوشی در موفقیت ۱۰ درصد یا در بهترین حالت ۲۵ درصد است و مابقی اختصاص به هوش هیجانی دارد.


در دنیای امروز با پیشرفت و توسعه ی علوم مختلف به ویژه روان شناسی، برای حکم دادن و قضاوت کردن درباره ی هوش انسان ها نیاز به تعمق و تفکر بیشتر داریم. باید کلیشه های رایج در زمینه ی هوش را کنار گذاشت. اهمیت صرف به علومی که مرتبط با ریاضیات هستند و فراموش کردن جنبه های متنوع روح و روان انسان ها بسیار نادرست است.


باید پذیرفت که هوش هیجانی خیلی مهم و در برخی موارد حتی مهم تر از ضریب هوشی در موفقیت و کامیابی است.

تذکر: بهتر است هوش هیجانی٬ هوش عاطفی یا هوش احساسی گفته می شود. زیرا منظور از هوش عاطفی٬ هیجانی شدن و هیجانی رفتار کردن نیست بلکه مدیریت و کنترل عواطف و احساسات است.

کانال تلگرامی عشق پول،دنیای تجارت کلیک کنید

به دست آوردن پول و موفقیت در زندگی فردی...
ما را در سایت به دست آوردن پول و موفقیت در زندگی فردی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 0123movafagh9 بازدید : 218 تاريخ : چهارشنبه 18 بهمن 1396 ساعت: 18:22